På Bakat&Klart tycker vi att bakning ska kännas enkelt och roligt, något som alla kan göra. Samtidigt förstår vi att bakning kan kännas svårt och tidskrävande. Därför har vi tagit fram 5 snabba och enkla recept på lättbakade kakor, så att alla ska kunna lyckas i köket. Från mug cake (kladdkaka) på minuten för att tämja sötsuget, eller en enkel och snygg cheesecake i glas som imponerar på middagsgästerna.
1. Mug cake – kladdkaka utan ugn
Tid: 5 minuter | Svårighetsgrad: Superlätt
Mug cake är en snabbvariant av kladdkaka som görs direkt i en mugg på bara några få minuter. Perfekt för dig som vill stilla sötsuget, utan ork för att baka. Konsistensen är kladdig och fyllig, och du kan enkelt variera den med chokladbitar, nötter eller bär. Eftersom mug cake bakas utan ugn, är den dessutom enkel för alla, även de minsta bagarna.
Ingredienser för 1 portion:
- 1 msk smör
- 2 msk kakao
- 2 msk strösocker
- 2 msk vetemjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
Gör så här:
- Blanda ihop alla ingredienser i en stor mugg (så det inte svämmar över) som tål att micras.
- Sätt in muggen i micron och micra i ca 45 sekunder.
- Rör om och micra ytterligare 45 sekunder om den fortfarande är rinnig. Obs! Micra inte för länge, då blir kakan torr.
- Låt svalna någon minut och servera sedan med en klick grädde eller glass.
2. Klassiska chokladbollar
Tid: 15 minuter | Svårighetsgrad: Lätt
Chokladbollar är en tidlös klassiker som ofta pryder fikabordet. De nämndes första gången 1943 i en dansk receptbok. Receptet skapades i kristiderna under andra världskriget, vilket kanske förklarar kakans enkelhet med ingredienser som oftast finns i hemmet. Eftersom chokladbollar dessutom bakas utan ugn är de lättbakade kakor som är perfekt att göra med barnen.
Ingredienser för ca 15 kakor:
- 150 g smör (rumstempererat)
- 2 dl strösocker
- 4 dl havregryn
- 3 msk kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 msk kallt kaffe
- Pärlsocker eller kokosflingor för garnering
Gör så här:
- Blanda smör och socker.
- Rör i kakao, vaniljsocker och kaffe. Tips! Gillar man inte kaffe går det precis lika bra med vatten.
- Tillsätt havregrynen. Tips! Vill man få riktigt fina och lyxiga chokladbollar kan man mixa havregrynen i en matberedare eller med en stavmixer.
- Forma små bollar av smeten och rulla dem i pärlsocker eller kokos.
- Låt chokladbollarna stå i kylen i ca 15 minuter innan servering.
3. Lättbakade cornflakeskakor
Tid: 20 minuter | Svårighetsgrad: Lätt
Cornflakeskakor är enkla, men otroligt goda kakor som nästan kan räknas som godis. Kombinationen av krispiga cornflakes och sirapens karamellsmak är oemotståndlig och gör kakan perfekt till barnkalaset eller som efterrätt. Med endast en kastrull för att smälta och blanda de fem ingredienserna, går både bakning, disk och städning snabbt.
Ingredienser för ca 15 kakor:
- 100 g smör
- 1,5 dl strösocker
- 0,5 dl ljus sirap
- 4 msk kakao
- 5 dl cornflakes
Gör så här:
- Blanda ner allt förutom cornflakes i en kastrull på svag värme.
- När allt har smält och blivit till en jämn smet rör du försiktigt ned cornflakesen.
- Fördela smeten i muffinsformar.
- Ställ in i frysen ca 10 min innan du serverar.
4. Hallongrottor
Tid: 25 minuter | Svårighetsgrad: Enkel
Mördegen har funnits länge, men den folkkära hallongrottan sägs ha kommit till först under 1960-talet. Kakan är tidlös och passar perfekt till varje fikastund. Tröttnat på den klassiska varianten? Byt ut hallonsylten mot någon annan sylt, gillar man inte sylt går det lika bra med choklad eller vispad maräng. Här nedan har du det traditionella, snabba och enkla receptet.
Ingredienser för ca 20 kakor:
- 200 g smör (rumstempererat)
- 1 dl strösocker
- 4 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- Hallonsylt eller annan fyllning
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°C och lägg bakplåtspapper på en plåt.
- Blanda ihop alla ingredienser förutom smöret i en bunke.
- Fördela smöret i mindre bitar och tillsätt det i degen. Tips! Använd dig av en matberedare eller lägg in degen i kylskåpet en stund så blir den lättare att hantera.
- Forma degen till små bollar och lägg i muffinsformar. Gör en grop i mitten.
- Klicka i lite hallonsylt i varje grop.
- Grädda i ugnen i ca 10 minuter tills kakorna är gyllene.
5. Snabb och enkel cheesecake
Tid: 20 minuter | Svårighetsgrad: Lätt
Cheesecake, eller amerikansk ostkaka, har i regel en kexbotten med färskostfyllning ovanpå, men varierar i övriga ingredienser. Den vanligaste tillagningen av cheesecake görs i ugn, men kan också göras färsk med tillagning i frys. Trots att cheesecake är en lyxigare kaka, går det att göra den enkelt och snabbt, helt utan ugn eller frys, precis som i detta recept.
Ingredienser för 5 portioner:
- 10 st digestivekex
- 20 g smör (smält)
- 200 g färskost
- 1 dl florsocker
- 2 dl vispgrädde
- 1 tsk vaniljsocker
- Bär eller hackad choklad till topping
Gör så här:
- Krossa eller mixa digestivekexen.
- Smält smöret.
- Blanda kexsmulorna med det smälta smöret och tryck ut blandningen i botten på portionsglas.
- Vispa (med elvisp) färskost, grädde, florsocker och vaniljsocker till en slät smet.
- Klicka ut smeten i glasen och toppa med bär eller hackad choklad. Tips! Vill man lyxa till det lite extra kan man toppa med dulce de leche.
- Färdiga att serveras och avnjutas!
Beställ kakor om tiden är knapp
Känner du dig inspirerad, men har inte tid eller ork till att baka själv?
Att få njuta av färska kakor utan att behöva baka dem själv låter kanske för bra för att vara sant – men det är det inte!
Vi på bakat&klart erbjuder kakbeställningar online. Med ett brett utbud av kakor kan du enkelt beställ hem din favorit direkt till dörren – perfekt för kontorsfikat eller barnkalaset!
Dela gärna din upplevelse med oss om du beställer hem kakor eller testar något av våra snabba och enkla recept.
Lycka till med fikat!